Léčba závislých je dražší než prevence, přesto se v restauracích stále může kouřit
Přestože většina veřejnosti by uvítala úplný zákaz kouření v restauracích, zatím se zdá, že se nekuřáckých restaurací v nejbližší době nedočkáme. Od letošního července má majitel restaurace pouze povinnost jasně označit, zda se jedná o kuřácký či nekuřácký podnik nebo zda jsou v zařízení kuřácká a nekuřácká část od sebe dostatečně odděleny.
Mezi odborníky a veřejností panuje shoda
Na tabáku jsou v současné době závislé přibližně dva miliony Čechů. Léčba této závislosti stojí nemalé peníze, ale ještě mnohem dráž vyjde léčba onemocnění, která kouření způsobuje, což jsou především kardiovaskulární choroby a různé druhy rakoviny. Významným způsobem se na zdraví obyvatel podepisuje také pasivní kouření, tedy nedobrovolné vdechování cigaretového dýmu - třeba právě v zakouřených restauracích. Také proto se většina odborníků shoduje, že protikuřácké zákony by měly být podstatně přísnější.
Například Miroslav Zámečník, bývalý odborník Světové banky pro oblast zdravotnictví, je toho názoru, že současný zákon nebude mít na omezení kouření prakticky žádný dopad. To znamená, že se nijak nezmenší ani negativní vliv kouření na lidské zdraví a finanční nároky na léčbu onemocnění způsobených kouřením. Přitom většina evropských zemí již zavedla poměrně přísné protikuřácké zákony. Nejdůslednější je patrně Belgie, která jednoduše zakazuje kouření na všech veřejných místech.
I kuřáci přijímají protikuřácké zákony
Je zajímavé, že prakticky po celém světě se zavádění protikuřáckých zákonů obešlo bez větších potíží nebo protestů ze strany veřejnosti a nová omezení běžně akceptují i samotní kuřáci. Je však potřeba počítat se zavedením oddělených kuřáckých prostor v místech, kde je to třeba (na letištích, ve vlacích) a dodržování protikuřáckých zákonů důsledně vyžadovat někdy i pod hrozbou citelných pokut.
(vek)
Zdroje:
www.emro.who.int
www.rozhlas.cz
Archiv starších novinek